DAVs aktive og frivillige

Hvordan er man aktiv eller frivillig i De Anbragtes Vilkår?

En stor del af De Anbragtes Vilkårs arbejde udgår fra og sker i tæt samråd med både nuværende og tidligere anbragte. Medlemmers engagement og frivillighed er en bærende del af foreningen. For at være aktiv hos os, skal du være medlem af foreningen. Desuden skal du selv have anbringelsesbaggrund. Læse mere om muligheder og hvordan man kommer i gang her.

Er du allerede aktiv i DAV? Se årshjullet for aktiviteter nederst på denne side.

Muligheder for engagement og frivillighed i De Anbragtes Vilkår

Der er flere muligheder for engagement og frivillighed i DAV. Her følger en overordnet introduktion til de forskellige spor:

DAV Undersøger og Faciliterer

Du kan blive en del af DAVs Undersøgerkorps, hvor du skal interviewe nuværende anbragte børn og unge i regi af et forløb med DAV Undersøger og Faciliterer. Det kan fx være et gruppeinterview med nogle unge på et døgntilbud, hvor døgntilbuddet vil undersøge, hvordan deres børn og unge har det med stedet. Du kan læse mere om at være aktiv i DAV Undersøger og Faciliterer her, eller kontakte Sara for at høre nærmere.

DAV Peer-rådgiver

Som (voksen) peer-rådgiver er du med til at lede samtalegrupper med nuværende anbragte børn og unge. Her bruger du dine egne oplevelser som tidligere anbragt til at hjælpe og støtte børn og unge i deres anbringelse. Du kan læse mere om at være peer-rådgiver her, eller kontakte Sara for at høre nærmere.

Gæsteunderviser

Som gæsteunderviser er man med til at klæde kommende fagpersoner på til mødet med anbragte børn og unge. Det sker gennem gæsteundervisning eller oplæg på uddannelsessteder, som fx professionshøjskoler. Kontakt Christina, hvis du vil høre mere.

Politisk Udvalg

Politisk Udvalg arbejder med DAVs politiske interessevaretagelse. Det kan fx være ved at deltage i workshops, skrive debatindlæg eller tale med politikere. Alle frivillige i De Anbragtes Vilkår har mulighed for at komme med i politisk udvalg. Du kan kontakte Thea, hvis du vil vide mere.

Oplægsholder

Som oplægsholder i DAV er man ude og holde oplæg for fx kommunale socialrådgivere, politikere eller civilsamfundsorganisationer. For at blive oplægsholder skal du igennem en uddannelse hos DAV, hvor vi bl.a. klæder dig på til at bruge din egen historie, så du kan holde stærke oplæg om anbringelsesområdet. Efterfølgende skal du til en uddybende samtale om rollen. Du kan skrive til Josefine, hvis du vil vide mere.

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvordan bliver jeg frivillig i De Anbragtes Vilkår?
    • For at blive frivillig skal man selv have anbringelsesbaggrund samt være medlem af foreningen. Hvis du ikke allerede er medlem, kan du melde dig ind her – så får du straks en mail med oplysninger om, hvordan du kommer i gang.
    • Er du allerede medlem, men har lyst til at tale med nogen om rollen som frivillig først, kan du altid skrive til vores frivilligkoordinator på frivillig@deanbragtesvilkar.dk, eller tage direkte kontakt til den person, som er ansvarlig for den frivillig-opgave, du er interesseret i – du kan se beskrivelser og kontaktoplysninger ovenover.
  • Hvilke muligheder er der for at engagere sig som frivillig?
    • Der er mange muligheder! Du kan arbejde med nuværende børn og unge i anbringelse, beskæftige dig med politik, bruge din historie og levede erfaring for at styrke fagprofesionelle og beslutningstageres arbejde, eller komme ud som gæsteunderviser på en række uddannelser på fx professionshøjskolerne. Nærmere beskrivelse af de specifikke opgaver står overnfor.
  • Hvad hvis jeg er under 18?
    • Hvis du stadig er i anbringelse og gerne vil gøre en forskel og være med i foreningen, kan du være i DAVs Ekspertgruppe, som er skræddersyet til nuværende unge i anbringelse mellem 13 og 17 år. Ekspertgruppen mødes flere gange om året for at give feedback og ideer til foreningens arbejde. Du kan læse mere lidt længere ned på denne side.
  • Er der andet jeg skal kunne for at blive frivillig i DAV?
    • Som udgangspunkt, nej. Det eneste krav er, at du selv har anbringelsesbaggrund, da vi er en forening for, af, og med nuværende og tidligere anbragte. Men de forskellige frivillige roller har forskellige processer og evt. samtaler for at sikre, at alle er helt med på forventninger og føler sig klar til opgaven. Alle frivillige (og medlemmer, for den sags skyld) skal også være med på forenings principprogrammer og normer, som også står på denne side.
  • Hvordan kan jeg komme i kontakt med organisationen, hvis jeg er interesseret i at blive frivillig?
    • Du kan altid skrive til vores frivilligkoordinator på frivillig@deanbragtesvilkar.dk, eller trykke på links til de enkelte ansvarlige ansatte ved siden af den opgave, du er interesseret i.

Værdier for vores fællesskab

Som forening vokser vi, når alle de mennesker der er en del af foreningen, trives i vores fællesskab og har lyst til og mulighed for at bidrage med deres erfaringer og arbejdsindsats. Derfor er det vigtigt for os, at: 

Vi er nysgerrige og møder hinanden og vores samarbejdspartnere der, hvor de er. Det betyder, at: 

  • Alle vores historier har værdi og de kan ikke være forkerte. Vi anerkender hinanden, fordi vores individuelle bidrag supplerer hinanden og gør os stærkere.  
  • Vi er nysgerrige og lyttende. Vi ved, at når vi taler med andre og arbejder på tværs, får vi nye perspektiver, der gør os klogere. 
  • Vi respekterer hinandens forskellighed og forsøger at spille hinanden bedre, også når vi er uenige. 

Vi skaber et trygt rum, for at alle kan bidrage 

Det betyder, at: 

  • Vi passer på vores egne grænser og bestemmer selv, hvad vi deler og hvad vi deltager i. Det er ok at have en dårlig dag og ingen skal føle sig pressede til at dele eller tale om erfaringer, som man ikke har lyst til. 
  • Alle har ret til deres egen historie – derfor videredeler vi ikke historier eller billeder om hvad vi hører og hvem vi møder i DAV uden samtykke.  
  • Det skal være rart at være til aktiviteter i DAV. Vi tager tid til at hygge os med kaffe eller mad. 
  • Vi bygger et inkluderende fællesskab, hvor vi aktivt inviterer nye medlemmer ind. 

Vi ser forskellighed som en styrke 

Det betyder at: 

  • Vi rummer de mange erfaringer og oplevelser af, hvordan det kan være at være anbragt og hver vores måde at tale om det på. Vi giver plads til hinanden og tager pauser, når vi har brug for det. 
  • Man må have både følelser og holdninger med og vi behøver ikke være enige, men vi respekterer hinandens forskellighed og viser tillid til hinandens udsagn og oplevelser – også når vi er uenige.  
  • Vi har fælles ansvar for at løse konflikter og vi overholder DAVs samværspolitik. 

Vi arbejder for et fælles mål – bedre vilkår for nuværende og tidligere anbragte børn og unge 

Det betyder at: 

  • Vi er et arbejdsfællesskab og vi tager vores arbejde seriøst. Vi overholder aftaler og melder afbud, hvis vi ikke kommer. 
  • Vi ved, at det at arbejde med egen historie er krævende. Derfor gør vi alt hvad vi kan for at skabe de bedste rammer for det. Vi melder aktiviteter ud i god tid, forklarer og forbereder hinanden på det arbejde, vi skal lave.

Vi holder foredrag

De Anbragtes Vilkårs aktive gruppe af tidligere anbragte holder foredrag og oplæg. Kender du til et uddannelsessted, en døgninstitution eller noget helt tredje, der kunne have et ønske om at høre et foredrag, have en gæsteforelæsning eller andet fra en med anbringelsesbaggrund, hører vi gerne fra dig. Der er forskellige muligheder for foredrag og oplæg alt efter, hvilken type organisation I er.

Kontakt os her, for at høre mere

Ekspertgruppe af nuværende anbragte

De Anbragtes Vilkårs Ekspertgruppe af nuværende anbragte fungerer som en slags advisory board for foreningen. Medlemmer i Ekspertgruppen af nuværende anbragte er mellem 13-17 år. Gruppen mødes 4-5 gange årligt. Her er de med til at give feedback og inputs til vores idéer, således at de konklusioner og anbefalinger De Anbragtes Vilkår går videre med, altid er kvalificeret af de anbragte selv.

Igennem det arbejde kommer vi til at drøfte forskellige emner i forhold til livet som anbragt. Det kan fx være en drøftelse af forholdet til sagsbehandlere eller anbringelsessted; udfordringer i skolen i relation til at være anbragt, eller hvordan omgivelserne anskuer livet som anbragt.

Det, der arbejdes med er anonymt, så de enkelte historier aldrig kan genkendes. Det sker for at værne særligt om sikkerheden for det private rum, da alle medlemmer af Ekspertgruppen er under 18 år.

Er du selv nuværende anbragt? Er du mellem 13-17 år? Og kunne du tænke dig at være med i vores Ekspertgruppe? Så vil vi meget gerne høre fra dig!

Skriv til Alexander, for at høre mere om Ekspertudvalget

Foreningens årshjul

Her kan du orientere dig om vores aktiviteter.

Vores uddannelsesaktiviteter for foreningens frivillige og DAV Undersøger er markeret med blåt.

Aktiviteter i projekt- og opgavegrupper er markeret med grønt.

Vores medlemsaktiviteter er markeret med rødt.

Bestyrelsens aktiviteter er markeret med grøn.