Amar Halshug – et systembarns rå fortælling
Henriette Karlsen
En iskold aften stak Henriette Karlsen af fra sin mors lejlighed og løb på bare tæer gennem Amagers gader. Hun var 15 år og havde fået nok af de voksnes druk og vold — og af, at ingen troede på hende, når hun fortalte om sit liv. I flere måneder levede hun på Christiania, indtil hun blev anbragt på et kommunalt bosted og mistede den sidste gran af tillid til systemet, for her forvandlede tilværelsen sig hurtigt til en endeløs narkofest.
Nu er hun 27 år gammel og tager ordet. Ama’r halshug er hendes rå og ærlige fortælling om at vokse op i et hjem og i et miljø, hvor børn ikke har en stemme , selv om de i årevis bliver svigtet af både forældre og myndigheder.
Køb bogen her.
De Anbragte
21 fortællinger fra tidligere anbragte
I De Anbragte fortæller 21 unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen betyder for deres nutid og fremtid.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
Forfatternes nuancerige fortællinger sætter anbringelsens dilemmaer på spidsen. De understreger, at den personlige fortælling er et nødvendigt bidrag og supplement til lovgivning, forskning og statistik på området.
Køb bogen her.
Kommunebarn
Laura Helena Pimentel da Silva
I 1995 stiger tre børn og en mor forvirrede ud af en flyvemaskine i Københavns Lufthavn. Laura er den yngste og klamrer sig til sin mor. De er rejst hele vejen fra slummen i Brasilien, fordi moren skal giftes med en dansk mand. Et forhold, der får livslange konsekvenser for børnene. Om morgenen hyler jeg som en ulykkelig dyreunge, når Mama og mine søskende siger farvel i hoveddøren og efterlader mig tilbage i lejligheden sammen med ham. „I må ikke gå fra mig!“ trygler jeg … Jeg hader hende for det. Ved hun slet ikke, hvad det er, han gør ved mig? Kommunebarn er en selvbiografi om massivt svigt. Om at lande i en anden kultur, om overgreb, anbringelse og oprejsning.
Køb bogen her.
Vredt barn har mange navne – Kommunebarns digte
Laura Helena Pimentel da Silva
Vredt barn har mange navne – Kommunebarns digte er en ærlig og brutal digtsamling om en barndom, der ikke er for børn, skrevet i løbet af forfatterens barndom og ungdom.
Digtene hænger sammen med forfatterens selvbiografi, Kommunebarn, men værkerne kan sagtens læses selvstændigt.
Køb bogen her.
Det er bag masken, at sandheden gemmer sig
Jimmy Gørtz
Det var ikke en ønskelig situation for en 16-årig pige at blive gravid. Besøget hos lægen medførte ikke den ønskede abort. Som et uønsket barn kom Jimmy til verden den 13. december 1959. Tidligt i sit liv oplevede han sin fars voldelige temperament i form af fysisk vold. Som 8-årig blev han anbragt med sine to mindre søskende på børnehjem. Moderen overlod forældremyndigheden over Jimmy og hans lillebror til deres far, den voldelige og alkoholiske mand, hun selv var flygtet fra. I kampen for at beskytte sin lillebror blev Jimmy udsat for fysisk og psykisk tortur fra sin far. Det blev så voldsomt, at han som 11-årig forsøgte at tage sit eget liv. Som 11-årig blev han indlagt til observation for eventuelle hjerneskader på grund af den fysiske vold. Volden stoppede først, da han som 15-årig slog sin far for at beskytte sin lillebror.
Køb bogen her.
Når alle masker falder
Thomas de Oliveira
Thomas var et af de børn, hvor massive omsorgssvigt var en del af hverdagens kost. I dette tilfælde førte tragiske hændelser til, at han blev anbragt i forskellige plejefamilier og institutioner. Trods kaotiske omstændigheder besad han ikke desto mindre en gnist og vilje, der allerede som teenager bragte ham ad iværksættervejen og på avisernes forsider. Men teenageårene var fyldt med stormfulde modsætninger. Weekender i sus og dus som purung iværksætter i det københavnske jetset kontra konfliktfyldte hverdage som plejebarn og specialklasseelev. Det blev til en ungdomsuddannelse, og han nåede endda at være ret velhavende et par år. Men under overfladen lurede opvækstens smerte, og den blev bedøvet af alkohol og hyppige besøg i detentionen og på hospitalet, ligesom han nåede at ryge så meget hash, at han udviklede angst. Som 18-årig forlod den nu unge mand misbrugsmiljøet, rykkede teltpælene op og forsøgte at få en frisk start på Sjælland. Men spøgelserne fulgte efter og bragte ham som 20-årig i et biluheld, der var millimeter fra at tage livet af ham. “Når alle masker falder” handler om at se sig selv i øjnene, og gå bag om de mange facader et menneske skaber for at skjule realiteterne fra sig selv og omverdenen. Bogen handler også om, hvordan masker kan komme i vejen for oprigtigt nærvær og omsorg for hinanden, som kan ende med at afføde destruktive livsspor.
Køb bogen her.