Vi sætter nuværende og tidligere anbragtes vilkår på dagsordenen, når Folkemødet i Allinge løber af stablen i uge 24. Med et velforberedt forpersonskab samt aktive DAV’ere med anbringelsesbaggrund sørger vi for, at de anbragtes stemme er repræsenteret på Bornholm, når der atter åbnes op for vigtige debatter og møder med beslutningstagere, praktikere og meningsdannere.
Vi afholder selv fire debatter og er desuden inviteret med i en lang række øvrige debatter. Du kan læse mere om de fire DAV-debatter nedenfor. Du kan også se i vores samlede programoverblik, hvor du ellers kan møde os. Vi håber, du har lyst til at lægge vejen forbi og deltage i debatten om, hvordan vi styrker anbringelsesområdet og skaber bedre vilkår for anbragte i Danmark.
Jeg vil bare gerne have Et Rigtigt Hjem
“På mit døgntilbud måtte man aldrig få et kram – det var uprofessionelt.” ”Det eneste, jeg ville, var at hænge på billedvæggen sammen med de biologiske børn.” ”Køkkenet på mit opholdssted var altid låst, så man skulle fx spørge en voksen for at få et glas vand – det ville altså være for underligt at tage venner med hjem til.” Der findes mange gode anbringelseshjem. Men desværre er der også alt for mange anbragte børn og unge, der kæmper med mistrivsel og med en følelse af ikke at høre rigtigt til noget sted. Senest har VIVE’s rapport fra 2023 vist, at sammenlignet med andre børn og unge føler anbragte børn og unge sig i langt højere grad ensomme. De har langt sjældnere venner med hjem. Og langt færre af dem føler, de kan gå til deres forældre, søskende eller andre, hvis de er kede af eller utilfredse med noget i deres liv. Vær med, når vi debatterer, hvordan man skaber et rigtigt hjem for anbragte børn og unge.
Debatten finder sted torsdag d. 13. juni 2024, kl. 11:30 – 12:15 på scene B11.
Ungeliv bag pigtrådshegn…?
Hvert år anbringes ca. 500 børn mellem 12 og 17 år på en af landets otte sikrede institutioner. Her er de frihedsberøvede, overvågede og omgivet af (pigtråds)hegn og låste døre. Det gælder både de retligt anbragte med en dom, men også de socialt anbragte. De seneste år er andelen af sociale anbringelser på de sikrede institutioner steget markant, mens varigheden af anbringelserne er blevet længere. Men er det et godt børne- og ungeliv for dem, samfundet skal passe på, fordi de har oplevet svigt på svigt i livet? Og hvad hjælper frihedsberøvelse af børn overhovedet? Vi diskuterer, hvilke konsekvenser det kan have for den anbragtes liv i form af bl.a. stigmatisering, dårlig adgang til fællesskaber og afbrudte skoleforløb – samt hvordan vi skaber rammerne for et bedre børne- og ungeliv for dem med de sværeste vilkår. Debatten rejses i anledning af en ny rapport fra VIVE, der har undersøgt disse tematikker i forbindelse med Ungdommens Røde Kors’ indsatser for frihedsberøvede unge. Debatten afholdes sammen med Ungdommens Røde Kors.
Debatten finder sted fredag d. 14. juni 2024, kl. 16:00 – 16:50 på scene B10.
Et Helvedes Børnehjem – hvad nu?
Et gys gik igennem Danmark, da dokumentaren “Et Helvedes Børnehjem” i marts viste, hvordan anbragte børn og unge på døgninstitutionen Nexus udsættes for vold, trusler og unødvendige magtanvendelser. Dokumentaren tegner et billede af en kultur, hvor forråelsen har taget over. Desværre er det ikke kun på Nexus, at magt og mangel på pædagogisk overskud er hverdag. Folketingets Ombudsmand har flere gange kritiseret, at antallet af magtanvendelser er højt på landets døgntilbud, at dokumentationen i nogle tilfælde er mangelfuld og at flere magtanvendelser indberettes for sent. I samme uge, som dokumentaren udkom, foreslog regeringen at lempe Voksenansvarsloven, hvilket vil gøre det lettere at anvende magt over for anbragte børn og unge. Men er det den rigtige vej at gå over for de børn og unge, samfundet skal passe på? Vi diskuterer, om tilsynet med børne- og ungehjemmene er godt nok, og hvordan kulturen på socialområdet påvirker vilkårene for de børn og unge, der er anbragt.
Debatten finder sted lørdag d. 15. juni 2024, kl. 11:00 – 12:00 på scene J3.
Hvordan får vi flere anbragte børn til at lykkes i skolen?
Uddannelse er den vigtigste brik til et godt og meningsfuldt liv – det gælder også selvom du møder ind med en rygsæk, der er lidt tungere end de andre elevers. Mange elever med anbringelsesbaggrund mødes af et gammeldags elevsyn, hvor man tænker at en elev først skal i trivsel, før de kan lære. Men måske er skolegang nøglen til trivsel? Og mange anbragte elever oplever, at de ikke selv er en del af deres skolefortælling, idet de fx ikke bliver inddraget i deres skolegang eller hvilken skole, de skal gå på. To unge med anbringelsesbaggrund kalder derfor aktører på skoleområdet ind til en time, hvor vi skal undersøge, hvordan vi sammen kan sikre, at flere elever med anbringelsesbaggrund lykkes i skolen.
Debatten finder sted lørdag d. 15. juni 2024, kl. 13:45 – 14:30 på scene G25.