Jeg blev anbragt første gang som 2årig, fordi min mor var meget syg og ikke selv kunne passe min søster og mig. Selvom jeg i mange år havde det svært, kan jeg i dag se, at min anbringelse hjalp mig til at tro mere på mig selv.
– Alexander, 29 år
Hvad er et tilsyn?
Når et barn er anbragt udenfor hjemmet, har kommunen pligt til at føre tilsyn. Det er for at sikre at forholdene for barnet, lever op til dét. Vurderingen tager udgangspunkt i kvalitetsmodel udarbejdet af Socialstyrelsen og tilsynene.
Indenfor anbringelsesområdet findes der to slags tilsyn.
- Det driftsorienterede tilsyn (det sociale tilsyn)
Har fokus på rammerne hos anbringelsesstedet og skal foretages minimum én gang årligt og skal følge op på, om forudsætningerne for den generelle godkendelse af anbringelsesstedet fortsat er til stede. Om det enkelte anbringelsessteds pædagogiske rammer og metoder, fortsat gør anbringelsesstedet i stand til at opfylde de anbragte børns behov, ligesom tilsynet har fokus på anbringelsesstedets økonomi, kompetencer og ledelse.Det driftsorienterede tilsyn omfatter ikke konkret godkendte plejefamilier, konkret godkendte kommunale plejefamilier samt netværksplejefamilier og unge, der er anbragt på egne værelser. I disse tilfælde er barnet eller den unge alene omfattet af det personrettede tilsyn jf. nedenfor.
- Det personrettede tilsyn
Har fokus på det enkeltes barn hvor kommunen skal følge op på, om den hjælp, der er iværksat, fortsat er relevant hos barnet, om anbringelsesstedet behandler det anbragte barn hensigtsmæssigt og at barnet trives og udvikler sig positivt. Det personrettede tilsyn skal som udgangspunkt bl.a. bestå af en samtale med barnet, der så vidt muligt gennemføres uden tilstedeværelse af personer fra anbringelsesstedet, uanset om barnet er anbragt i en plejefamilie, på et opholdssted eller på en døgninstitution.
Det personrettede tilsyn skal foretages minimum to gange årligt og gælder uanset, hvilken type anbringelsessted barnet eller den unge er anbragt på. Det er barnets sagsbehandler der foretager det personrettede tilsyn.
Vil du vide mere om de to tilsyn?
Du kan læse mere om de to typer tilsyn – driftstilsynet/ socialtilsynet og det personrettede tilsyn – på Social- Indenrigsministeriets hjemmeside her.
Du kan læse om Socialtilsynets ansvar og arbejde her.
Du kan læse vores anbefalinger til at udvikle en bedre tilsynsmodel her.
Man kan klage til Ankestyrelsen
Når kommunen træffer afgørelse om, at anbringe et barn udenfor hjemmet, kan man klage over afgørelsen til Ankestyrelsen. Det er kun sagens parter, der kan klage over afgørelsen. Sagens parter er
- den eller dem, der har forældremyndigheden
- barnet selv, hvis han/hun er over 12 år
- den af forældrene, der ikke har del i forældremyndigheden, men som afgørelsen har “indflydelse” på. Forældre uden forældremyndighed kan således også have klagemulighed.
Hvad er Ankestyrelsen?
Ankestyrelsen kan behandle og undersøge sager om børn og unge, der er anbragt. I praksis undersøges det, om kommunen lever op til de regler, der gælder på området. De fleste af de sager, Ankestyrelsen behandler, er klager fra forældre over, at deres kommune har anbragt deres børn uden for hjemmet uden samtykke fra forældrene – altså tvangsanbringelser.
Kilder: Danmarks Statistik 2023, Danmarks Statistik 2024, Socialpolitisk Redegørelse 2022, Socialstyrelsen