Aktiviteter for nuværende anbragte børn og unge
De Anbragtes Vilkår har en række aktiviteter og muligheder for engagement for børn og unge, der er i anbringelse nu.
På denne side kan du læse mere om:
-
DAV & Monopolet
Med DAV & Monopolet får nuværende anbragte børn og unge mulighed for at høre og spørge voksne med anbringelsesbaggrund om deres erfaringer og perspektiver. Læs mere om DAV & Monopolet længere nede på denne side.
-
DAV Ekspertgruppe
Som nuværende anbragt barn eller ung mellem 13-17 år, kan man desuden være med i DAVs Ekspertgruppe. Gruppen mødes ca. 4 gange årligt for at drøfte stort og småt på anbringelsesområdet og gøre De Anbragtes Vilkår klogere på anbringelseslivet som det opleves nu-og-her. Du kan læse mere om Ekspertgruppen længere nede på denne side.
-
DAV Ungeperspektiv
Bidrag med dine perspektiver på, hvordan DAV bliver en endnu bedre forening for unge i anbringelse. Læs mere om DAV Ungeperspektiv længere nede på denne side.
Jeg tror, de unge oplever at blive spejlet i deres egne erfaringer og kan se, at selvom man kan have det svært i livet, mens man er barn, kan det godt ændre sig.
– voksen i Monopolet i De Anbragtes Vilkår
DAV & Monopolet
DAV & Monopolet er samtaleformat, der giver nuværende anbragte børn og unge mulighed for at møde, høre og spørge ind til erfaringer fra tidligere anbragte voksne.
Her kommer et monopol bestående af tidligere anbragte voksne og besøger fx et anbringelseshjem. Formålet er at give stedets voksne indblik i, hvordan det er for børnene og de unge med henblik på at gøre anbringelsen endnu bedre. Forud for besøget indsamler anbringelseshjemmet en række spørgsmål eller dilemmaer fra stedets børn og unge omkring et ønsket emne. Det kan fx være “hvordan oplever du det, når der kommer tilsyn?” eller “hvordan var din første tid, da du flyttede ind i anbringelseshjemmet?” Monopolet besvarer spørgsmålene fra børnene og de unge i en åben spørgsmål-svar-seance, og børnene og de unge kan også selv svare på spørgsmålene og spørge mere ind til det, som bliver fortalt. Dermed skabes et rum, som åbner op for dialog om forskellige temaer og problemstillinger, som rør sig hos anbringelsesstedets børn og unge.
Alle børn og unge fra anbringelseshjemmet inviteres til at lytte, stille spørgsmål og inddrage egne erfaringer. Fagprofessionelle inviteres til at lytte.
DAV & Monopolet er en vej til:
-
At høre og spørge ind til erfaringer fra tidligere anbragte voksne om deres tid som anbragt og om, hvordan deres liv ser ud i dag
-
At starte en dialog mellem børn/ unge og voksne fagprofessionelle om, hvordan man på fx et børne- og ungehjem eller i en kommune får inddraget børn og unges perspektiver i udformningen af den lokale praksis
I Ekspertgruppen føler jeg, at det jeg har prøvet, måske kan hjælpe andre, der står i samme situation. Det er rart at være med til at gøre en forskel og også prøve at gøre anbringelser bedre.
– aktiv i DAVs Ekspertgruppe
DAV Ungeperspektiv
DAV Ungeperspektiv har til formål at forme DAV som en forening for unge med anbringelsesbaggrund. Vi vil igennem hele 2025 have et særligt fokus på at udvikle foreningen, så vi i højere grad kan være noget for unge, der lever i anbringelse nu. Det gør vi på flere måder. Vi foretager blandt andet en landsdækkende lytteundersøgelse af, hvad unge i anbringelse er optagede af. Vi vil derefter udvikle og afprøve forskellige tiltag og invitere alle unge, der lever i anbringelse, til forskellige events, hvor man kan give sin mening til kende og/eller høre andre unges mening om og oplevelse med at være anbragt i dagens Danmark.
Hvad er din mening som ung i anbringelse? – Vi vil meget gerne høre den!
Vil du, eller en du kender, være med og bidrage med inputs og ideer til DAV Ungeperspektiv? Kontakt projektleder Gunvor Gornitzka på gunvor@deanbragtesvilkar.dk eller tlf. 29 11 34 26 eller læs mere her.